7 tips voor ouders: hoe houd je TikTok veilig?

TikTok is heel erg populair, in Nederland heeft het 3 miljoen gebruikers. Bijna de helft hiervan is 18 t/m 29 jaar. Het algoritme toont gebruikers video’s die passen bij hun interesses, hierdoor is de app verslavend. Maar er zitten nadelen aan TikTok, het gebruik is niet altijd veilig. Wat kun je als ouder doen om ervoor te zorgen dat de app veilig is voor je kind? Wij geven jou tips.

Hoewel veel volwassenen nog nooit van de app hebben gehoord of er zelf geen gebruik van maken, is TikTok heel populair onder de jonge doelgroep. Op deze gratis app kunnen gebruikers korte video’s delen. De app is bekend geworden door alle dansvideo’s, maar inmiddels vind je hier allerlei video’s, van kookvideo’s tot dagvlogs. De app heeft een minimumleeftijd van 13 jaar, maar veel gebruikers zijn jonger. Het maken van een account is heel makkelijk door gewoon een andere leeftijd in te vullen.

Tips om TikTok veilig te houden

  • Op TikTok zijn mensen actief die kwade bedoelingen hebben. Je kan deze mensen buiten de deur houden door het TikTok account van jouw kind op privé te zetten. Zo kunnen vreemden niet zien wat jouw kind plaatst. Vertel je kind ook dat je nooit zomaar volgverzoeken van mensen die je niet kent moet accepteren.
  • Als je kind de privacyinstellingen echt niet wil aanpassen, bespreek dan wat wel en wat niet kan bij het communiceren met mensen die je niet kent. Bijvoorbeeld: stuur nooit privéfoto’s, adresgegevens, telefoonnummers en overige privégegevens, ook als dat onschuldig lijkt. Leguit dat hoe meer informatie je deelt, hoe groter de kans dat iemand je kind dwingt om iets te doen.
  • Ga samen op zoek naar voorbeelden van video’s die volgens jouw kind wel en niet en praat hierover. Vindt jouw kind het bijvoorbeeld oké om een lichaamsdeel te filmen? Of een grove grap te maken? Bespreek waar je de grens legt.
  • Bespreek wat je kunt doen bij vreemde, rare of negatieve berichten. Leg uit dat jouw kind altijd naar je toe kan komen als er zoiets gebeurt en laat weten dat je kind met jou over alles kan praten en zich nergens voor hoeft te schamen.
  • Vraag je kind om een TikTok uitleg. Als jij zelf weet hoe de app werkt, is het ook makkelijker om je kind hierbij te helpen.
  • Vraag voorzichtig of je kind het goed vindt dat je af en toe eens meekijkt. Benoem hierbij dat je zorgen hebt over de veiligheid van je kind.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website