Hoe help ik iemand na een medische fout?

Maakte iemand in je omgeving een medische fout mee? Of ken je een nabestaande van iemand die hierdoor is overleden? Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder een medische fout? Wat kun je doen om jouw naaste te helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke hulporganisaties zijn er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt helpen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is een medische fout (of medisch incident)?

Loopt iemand schade op door het verwijtbaar en/of niet voorzichtig te werk gaan van een zorgverlener? Dan spreken we van een medische fout. Op Slachtofferwijzer spreken we ook wel van een ‘medisch incident’, omdat de zorgverlener meestal niet expres verkeerd te werk ging. Toch staat het beter bekend als 'medische fout', of 'medische misser'.

Als een patiënt door een medische fout overlijdt of hier grote schade aan overhoudt, noemen we het een 'medische calamiteit'.

Ken je iemand die zoiets meemaakte? Of ken je iemand die hierbij een dierbare is verloren? Steun vanuit de sociale omgeving is voor jouw naaste heel belangrijk.

Goed om te weten bij iemand die een medische fout meemaakte

Wat betekent het voor iemand om een medische fout mee te maken? En wat is voor jou als naaste goed om te weten?

Goed om te weten bij iemand die door een medische fout een dierbare verloor

Wat betekent het voor jouw naaste als een dierbare door een medische fout is overleden? En wat is voor jou goed om te weten?

Hoe kun je een slachtoffer of nabestaande helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Extra tips voor hulp aan nabestaanden

Als naaste kun jij het verdriet van de nabestaande(n) niet wegnemen. Het kan hierdoor nog lastiger voelen om iemand te helpen. De tips hierboven geven al een goede richting. Met de extra tips hieronder weet je zeker dat je nabestaanden de juiste steun biedt.

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Wat helpt nabestaanden nog meer niet?

Naast wat hierboven al genoemd is, is het volgende voor nabestaanden ook niet helpend.

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel en de verwerking. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Verfijn de gevonden organisaties

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Doneren

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website