Hoe help ik iemand die te maken heeft (gehad) met stalking?

Heb je een vriend(in), familielid of iemand anders in je omgeving die wordt of werd gestalkt? Jouw steun is voor hem of haar heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder stalking? Hoe kun je jouw naaste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke hulporganisaties zijn er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is stalken?

Stalken is iemand expres keer op keer lastigvallen. Een stalker verschijnt steeds weer ongewenst in iemands persoonlijke leven, wat zijn of haar gevoel van veiligheid en vrijheid kan beschadigen. Stalken is een misdrijf en kan maanden, maar soms ook jaren duren.

Stalken zorgt vaak voor veel stress en mogelijk ook angst. Voor jouw naaste kan sociale steun dan ook heel belangrijk zijn.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om gestalkt te worden? En wat is voor jou goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Erica werd gestalkt door haar ex en bood lotgenoten een luisterend oor.
Erica werd gestalkt door haar ex en bood lotgenoten een luisterend oor.

Erica werd gestalkt door haar ex en bood lotgenoten een luisterend oor

Lees het verhaal van Erica

Wat helpt niet?

Je wil jouw naaste op de best mogelijke manier helpen. Maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed te beseffen dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website