Een stopbrief schrijven aan een stalker: uitleg en voorbeeld
Gestalkt worden is heel vervelend en kan zelfs eng zijn. Als het stalken langer duurt dan twee weken, kun je het beste naar de politie gaan. Maar eerst kun je een stopbrief schrijven aan de stalker, waarin je aangeeft dat je wilt dat het stopt.
Een brief dringt soms beter door dan bijvoorbeeld woorden over de telefoon. Het kan zijn dat de stalker zich na het lezen van de brief realiseert hoe vervelend het gedrag voor jou is. En wat een invloed het heeft op je leven. Het schrijven van een stopbrief aan de stalker is dus altijd het proberen waard.
Helaas is het nooit zeker of het stalken na de brief zal stoppen. Gaat de stalking na de stopbrief nog steeds door? Dan is het goed om contact op te nemen met de politie.
Een stopbrief is niet verplicht, ook niet voor een rechtszaak of aangifte. Maar het zou daarbij wel kunnen helpen.
Je kunt ook kiezen voor een stopgesprek. Daarbij voert de wijkagent een persoonlijk gesprek met de stalker. De politie kan jou hier meer over vertellen.
Wat te doen bij stalking?
Wat kun je doen als je gestalkt wordt? Hoe kun je aangifte doen van stalking en hoe werkt een straatverbod? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten? Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.
Wanneer schrijf je een stopbrief bij stalking?
Het is slim om een stopbrief te schrijven als het stalken al ongeveer twee weken duurt en de politie er nog niet van weet. Je hoeft je hiervoor niet per se bedreigd te voelen. Als de aandacht of acties van de stalker je een onprettig gevoel geven, is dat reden genoeg om een stopbrief te schrijven.
Voel je je onveilig? Dan mag je er ook voor kiezen om direct contact op te nemen met de politie.
Hoe schrijf je een stopbrief?
Om het je makkelijker te maken, kan je hieronder een voorbeeld van een stopbrief downloaden.
Vertel ons wat je vindt van deze website