Aangifte doen van eergerelateerd geweld

Elke vorm van geweld is heftig om mee te maken. Je kunt in veel gevallen dan ook aangifte doen van eergerelateerd geweld. Of het nu één keer of vaker is voorgekomen. De politie kan jou vertellen of het geweld dat je meemaakt(e) strafbaar is.

Je doet bijvoorbeeld aangifte als het geweld doorgaat nadat je er een melding van hebt gemaakt. Omdat je wilt dat de dader gestraft wordt. Of omdat je je niet meer veilig voelt. Iedereen heeft namelijk recht op veiligheid.

Is het eergerelateerde geweld dat jij meemaakt(e) strafbaar? Dan is het slim om zo snel mogelijk aangifte te doen, al kan dit vaak ook later nog.

Om aangifte te doen van eergerelateerd geweld kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan.

Maak(te) je seksueel misbruik mee? Dan kun je hier ook via Centrum Seksueel Geweld aangifte van doen. Hier krijg je, als je dat wilt, direct ook andere hulp. Zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je mag altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland. Of aan een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in direct gevaar door eergerelateerd geweld? Twijfel niet:

Zoek je direct een veilige opvangplek? Bel Veilig Thuis via 0800-2000 of open de chat via hun website.

Waarom aangifte doen van eergerelateerd geweld?

Geweld is vaak heel heftig om mee te maken. Extra pijnlijk aan eergerelateerd geweld, is dat het meestal vanuit je familie komt. Hierdoor kan je band met je familie veranderen. En kun je het gevoel hebben geen veilig thuis meer te hebben.

Veel vormen van eergerelateerd geweld zijn strafbaar, zoals lichamelijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling. De politie kan jou vertellen of het geweld dat jij meemaakt(e) strafbaar is. Als dit zo is, kun je hier aangifte van doen. Iedereen heeft namelijk recht op veiligheid.

Heb je bij de politie een melding gedaan van het geweld, maar heeft dit niets geholpen? Door aangifte te doen van eergerelateerd geweld, kan de politie verdere stappen nemen om jou in veiligheid te brengen. Ze kunnen jou bijvoorbeeld helpen aan een veilige opvangplek, tijdens en/of na het proces.

Je aangifte zorgt ervoor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kunnen ze de dader(s) oppakken en straffen. Bijvoorbeeld met een huis- of contactverbod. Zo kun jij je weer veilig voelen in je eigen omgeving.

Een aangifte verkleint ook de kans dat er tegen meer mensen geweld zal worden gebruikt. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

De persoon of personen die jou dit aandoen zijn strafbaar bezig, om wie het ook gaat. Ook als het je eigen familie is.

Twijfel je alsnog of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • bang bent voor de gevolgen van de aangifte
  • niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat
  • twijfelt of je het wel echt eergerelateerd geweld kan noemen
  • bang bent voor de dader(s)
  • er niet graag over praat, bijvoorbeeld omdat je je schaamt
  • trouw wilt blijven aan je familie
  • twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen van eergerelateerd geweld
  • nog steeds om de dader(s) geeft of dat hebt gedaan

Weet dat jij zelf niets verkeerd gedaan hebt. En dat je je nergens voor hoeft te schamen.

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Zodat je een keuze kunt maken die goed voelt.

Daarnaast heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte, en het recht op bescherming tegen de dader(s). Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is en blijft aan jou.

Lees meer over het strafproces of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS wat je na aangifte kunt verwachten.

Deze hulpinstanties kunnen mogelijk helpen

Lees meer over eergerelateerd geweld

Vertel ons wat je vindt van deze website