Wat is een overval en hoe kun je het voorkomen?

Tijdens een overval proberen daders geld, waardevolle spullen of andere dingen van een slachtoffer te stelen. Wij vertellen je in dit artikel meer over wat een overval is, welke soorten overvallen er zijn, hoe je dit voorkomt en welke straffen er zijn.

Wat is een overval?

Daders stelen waardevolle spullen van een slachtoffer tijdens een overval. Dit gaat vaak samen met geweld, bedreiging of intimidatie naar het slachtoffers. Overvallers kiezen vaak locaties waar veel mensen aanwezig zijn, zoals winkels, banken, geldautomaten of een woning. Het doel van een overval is om snel te handelen, waardoor slachtoffers zich vaak machteloos voelen en gedwongen worden om mee te werken. Een overval heeft veel impact op een slachtoffer, met naast financiële schade, ook lichamelijke en geestelijke schade.

Wat te doen bij een overval?

Wat kun je doen na een overval? Wat als je iemand nodig hebt om mee te praten? En hoe doe je aangifte? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen

Lees verder

Welke verschillende overvallen zijn er?

Er zijn verschillende soorten overvallen, het verschilt afhankelijk van de locatie en de methode die de daders gebruiken. Hier vind je een aantal overvallen die vaak voorkomen.

Tips om een overval te voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om een overval te voorkomen. Hieronder vind je onze tips.

  • Let altijd goed op je omgeving: vooral op drukke plaatsen of in afgelegen gebieden. Laat je niet afleiden door bijvoorbeeld je mobiele telefoon.
  • Vermijd gevaarlijke gebieden en tijden: vooral 's avonds laat of ’s nachts kan je sommige plakken beter vermijden. Luister naar je intuïtie en ga weg van een plek als je je onveilig voelt.
  • Kies goed verlichte routes: vermijd donkere, afgelegen steegjes of achterafstraatjes.
  • Wees voorzichtig bij geldautomaten: let op verdachte personen in de buurt en zorg ervoor dat je je pincode afdekt tijdens het invoeren.
  • Bewaar waardevolle spullen goed: toon geen grote hoeveelheden contant geld in het openbaar en berg waardevolle spullen veilig op, bijvoorbeeld in een kluis.
  • Neem alleen het noodzakelijke mee: laat waardevolle spullen, zoals juwelen of een grote hoeveelheid contant geld, thuis als je ze niet nodig hebt.
  • Wees voorzichtig met het openen van de deur: Controleer altijd wie er voor de deur staat voordat je deze opent, vooral 's avonds. Gebruik een kijkgaatje of spreek via de deur voordat je deze opent.
  • Beveilig je woning: met sterke sloten en eventueel een alarmsysteem is je huis veiliger. Doe ramen en deuren altijd goed dicht, zelfs als je maar voor een korte tijd weg bent.
Overval
Manfred is niet meer wie hij was na een overval op zijn restaurant, maar hij geeft niet op.

Manfreds is niet meer wie hij was na een overval op zijn restaurant, maar hij geeft niet op

Lees het verhaal van Manfreds

Wat is het verschil tussen een overval en een beroving?

De termen "overval" en "beroving" lijken heel erg op elkaar, toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beide misdaden.

Bij een overval gebruiken een of meerdere daders geweld of bedreigingen om eigendommen van anderen te stelen. Het geweld of de bedreiging is vaak gericht op het creëren van angst en dwang bij de slachtoffers, zodat zij doen wat de dader wil. Een beroving daarentegen houdt simpelweg in dat iemand met geweld wordt beroofd van zijn bezittingen, dit is niet vooraf uitgedacht door de dader. Berovingen kunnen voorkomen op straat, in het openbaar vervoer of andere locaties waar mensen kwetsbaar kunnen zijn voor diefstal.

Welke straf voor een gewapende overval?

De straf voor een gewapende overval wordt bepaald door verschillende dingen. Meestal wordt dit gezien als een ernstig misdrijf, de straf bestaat dan uit het volgende:

  • Lange gevangenisstraffen: gewapende overvallers kunnen veroordeeld worden tot een langdurige gevangenisstraf, dat verschilt van een aantal jaren tot tientallen jaren.
  • Boetes: naast gevangenisstraffen kunnen daders ook boetes opgelegd krijgen om de geleden schade aan slachtoffers of eigendommen te vergoeden.
  • Voorwaardelijke straffen: in sommige gevallen kunnen rechters voorwaardelijke straffen opleggen, waarbij de dader onder toezicht wordt gesteld en zich aan specifieke voorwaarden moet houden om verdere straf te voorkomen.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website