Aangifte doen van een overval

Een overval meemaken is vaak heel heftig. Of het nu gaat om een straatroof of een overval in een winkel of woning. Het is altijd goed om hier aangifte van te doen.

Om aangifte te doen van een overval kun je de politie bellen op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. Maakte je ook seksueel misbruik mee? Dan kun je ook aangifte doen via Centrum Seksueel Geweld. Hier krijg je als je dat wilt direct ook andere hulp, zoals een forensisch onderzoek of psychische hulp.

Je mag bij het doen van aangifte altijd om hulp en advies vragen bij Slachtofferhulp Nederland of een advocaat.

In gevaar?

Ben jij of is iemand in je omgeving in gevaar door een overval? Bel direct 112 als je net bent overvallen.

Zijn er bankpassen en/of telefoons gestolen? Laat bankpassen en simkaarten direct blokkeren via je bank of provider.

Waarom aangifte doen van een overval?

Als je overvallen bent, moet je leren omgaan met een heftige gebeurtenis. Je staat in je recht om aangifte te doen van een overval. Want elke vorm van (dreiging met) geweld is strafbaar. En iedereen heeft recht op veiligheid.

Door aangifte te doen van de overval kan de politie verdere stappen nemen. Je aangifte zorgt er namelijk voor dat de politie een onderzoek kan starten. Zo kan de dader worden opgepakt en worden gestraft. De straf voor een overval kan oplopen tot 15 jaar gevangenisstraf.

Een aangifte verkleint ook de kans dat de dader meer mensen of winkels zal overvallen. Daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.

Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?

Twijfel je of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:

  • Niet weet welke gevolgen aangifte van een overval heeft;
  • Niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat;
  • Twijfelt of je het wel een overval was omdat er geen geweld werd gebruikt;
  • Twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen, of
  • De overvaller(s) persoonlijk kent.

Weet dat een overval altijd strafbaar is. Of er nu geweld is gebruikt, of hier alleen mee is gedreigd. En of er spullen zijn meegenomen, of niet. Het maakt ook niet uit wie het heeft gedaan.

De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Zodat je een keuze kunt maken die goed voelt.

Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek bovenaan deze pagina welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.

Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.

Lees meer over het strafproces of ontdek met het overzicht van Stichting LANGZS wat je na aangifte kunt verwachten.

Lees meer

Vertel ons wat je vindt van deze website