Wat te doen bij woninginbraak?

Een woninginbraak is vaak heftig om mee te maken. Of er nu geweld bij is gebruikt, zoals bij een woningoverval, of niet.

Je kunt je er onveilig en bang door voelen in je eigen huis. En boos of verdrietig, omdat er schade is veroorzaakt en/of waardevolle spullen zijn gestolen. Ook jaren later kun je hier nog last van hebben, bijvoorbeeld omdat je bang blijft of nachtmerries houdt.

Na een woninginbraak komt er veel op je af. Je moet ineens veel regelen, en de gebeurtenis een plek geven. Dit kost vaak veel tijd en energie.

Ook kun je een hoop vragen hebben. Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen na een woninginbraak? Hoe krijg je je schade vergoed? En wat als je erover wilt praten, of hulp nodig hebt bij psychische klachten?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een woninginbraak meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten.
Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten.

Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten

Lees het verhaal van Riek

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Slim om te doen direct na een woninginbraak

Is er net bij je ingebroken? Het is begrijpelijk als je in paniek bent en even niet goed weet wat nu belangrijk is.

Het volgende is slim om te doen (tijdens en) na een woninginbraak:

  • Betrap je een inbreker, of vermoed je dat deze nog in huis is?
    Bel direct 112 en ga er niet zelf op af!
  • Ben je niet in nood, maar heb je wel politie nodig?
    Bel dan 0900-8844.
  • Ruim niet meteen op als er troep of schade is. De kans dat de politie sporen zoals vingerafdrukken vindt, is groter wanneer je alles laat zoals het is.
  • Blokkeer gestolen bankpassen en/of simkaarten van telefoons, als deze zijn gestolen. Zo voorkom je dat er extra diefstal wordt gepleegd. Bankpassen blokkeren doe je via de bank(en). Simkaarten van telefoons via de provider(s).
  • Doe aangifte. Dit is belangrijk om de inbreker te kunnen oppakken en straffen en om schade vergoed te krijgen. Ook maakt het de kans kleiner dat de inbreker opnieuw ergens inbreekt.
  • Geef de woninginbraak en de schade zo snel mogelijk door aan je inboedelverzekering.

Wat kan je doen?

Is er net bij je ingebroken? Het is begrijpelijk als je in paniek bent en even niet goed weet wat nu belangrijk is.

Het volgende is slim om te doen (tijdens en) na een woninginbraak:

Rechten, schadevergoeding en strafproces

Als er bij je thuis is ingebroken, heb je verschillende rechten. Meer over deze rechten lees je op onze website (Fonds Slachtofferhulp).

Schade en/of diefstal

Heb je na de woninginbraak schade aan je woning of spullen? En/of zijn er spullen gestolen? Er zijn advocaten, juristen en schade-experts die jou kunnen adviseren over aansprakelijkheid, schade en vergoeding. Ook kunnen ze namens jou onderhandelen met verzekeraars.

De verzekering vergoedt de schade meestal helemaal of voor een deel. En soms kun je dit regelen via je inboedelverzekering. Wordt de schade niet vergoed door de verzekeraar? Dan kun je met een strafproces proberen om de inbreker de schade te laten vergoeden.

Emotionele schade

Heb je (ook) emotionele schade, dan kun je mogelijk ook hiervoor een schadevergoeding krijgen, bijvoorbeeld voor therapie. Dit is te regelen via je verzekering of via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Bijvoorbeeld als er ook ernstig geweld is gebruikt door de inbreker.

Hulp tijdens strafproces

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Feiten en cijfers van woninginbraken in Nederland

Hoeveel woninginbraken zijn er per jaar in Nederland? Neemt dit aantal toe of af? Lees alle feiten en cijfers van woninginbraken in Nederland.

Lees meer over woninginbraak

Vertel ons wat je vindt van deze website