Hoe help ik iemand na een woninginbraak?

Heeft iemand in jouw omgeving een inbraak meegemaakt in zijn of haar woning? Dan is het logisch dat je het slachtoffer wilt steunen. Wat kun je doen om te helpen? En wat kun je als naaste beter niet doen? Op deze pagina vind je informatie, tips en advies.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is een woninginbraak?

We spreken van een woninginbraak als een woning illegaal wordt opengebroken en er hierbij geld en/of goederen worden gestolen.

Goed om te weten over woninginbraak en de gevolgen

Maakt iemand een woninginbraak mee? Dan betekent dit dat er vreemden in huis zijn geweest, die persoonlijke eigendommen hebben meegenomen. Zo’n ervaring veroorzaakt bij slachtoffers vaak stress en/of een sterk gevoel van onveiligheid. Het is goed om je hier als naaste van bewust te zijn.

Praktische zaken in het vervolgtraject – zoals het doen van aangifte en schade claimen bij de verzekeringsmaatschappij – kunnen voor extra stress of frustratie zorgen bij het slachtoffer. Dit kan leiden tot heftige reacties naar zijn of haar omgeving toe. Het kan jou als naaste helpen om je hier bewust van te zijn.

Hoe help ik iemand na een woninginbraak?

Wil je iemand die te maken heeft gehad met een woninginbraak helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je 8 bruikbare tips:

Wat helpt niet?

Je wilt iemand op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp na een woninginbraak

Steun vanuit de sociale omgeving is belangrijk voor het herstel. Toch is het goed je te realiseren dat jij hier niet alleen verantwoordelijk voor bent. Naast sociale steun kan professionele hulpverlening ook waardevol zijn. Vermoed je dat iemand meer steun nodig heeft? Of geeft hij of zij dit aan? Verwijs dan naar de huisarts of naar een passende hulpinstantie. Hieronder vind je snel de juiste hulp.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met je naaste te bespreken.

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Steun ons

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website