Hoe help ik iemand na een woninginbraak?

Maakte iemand in jouw omgeving een inbraak in huis mee? Dit is een heftige ervaring die grote gevolgen kan hebben. Jouw steun is voor jouw naaste heel waardevol.

Wat verstaan we precies onder een woninginbraak? Hoe kun je jouw naaste het beste helpen? Wat kun je daarbij beter niet zeggen of doen? En welke professionele hulp is er beschikbaar?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen.

Wat de situatie ook is, jullie staan er niet alleen voor. Het is heel fijn dat je jouw naaste wilt steunen en je bent hier op de goede plek.

Hoe steun je iemand? | Sociale Steun | Slachtofferwijzer.nl

Wat is een woninginbraak?

Bij een woninginbraak komt een vreemde ongevraagd iemands huis binnen. Bijvoorbeeld door sloten open te breken of via een open raam naar binnen te klimmen. Hierbij steelt de inbreker geld en/of spullen.

Wordt er ook (dreiging van) geweld gebruikt? Dan noemen we het een overval.

Grote gevolgen

Een woninginbraak is vaak een heftige gebeurtenis die grote gevolgen kan hebben. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel en psychisch. Het is daarom heel fijn als je jouw naaste kunt steunen.

Hoe vaak komt het voor?

Het aantal woninginbraken in Nederland per jaar lijkt in de afgelopen jaren te zakken. Toch wordt er nog steeds gemiddeld 84 keer per dag in een huis ingebroken. Lees meer over cijfers van woninginbraken in Nederland.

Goed om te weten

Wat betekent het voor jouw naaste om te zijn overvallen? En wat is verder goed om te weten?

Hoe kun je helpen?

Wil je jouw naaste helpen, maar weet je niet hoe? Hieronder vind je verschillende tips.

Wat helpt niet?

Je wilt iemand op de best mogelijke manier helpen, maar wat kun je dan beter niet zeggen of doen?

Professionele hulp

Steun door de sociale omgeving is belangrijk. Toch is het goed te beseffen dat jij niet alleen verantwoordelijk bent.

Naast sociale steun kan professionele hulp ook waardevol zijn. Vermoed je dat jouw naaste meer steun nodig heeft, of geeft hij of zij dit aan? Stuur hem of haar dan door naar de huisarts of naar deze pagina op Slachtofferwijzer. Via de keuzehulp op deze pagina vindt jouw naaste verschillende organisaties die kunnen helpen.

Vergeet jezelf niet

Natuurlijk mogen ook jouw emoties er zijn en erkend worden. Wees niet bang om hulp te zoeken of anderen om hulp te vragen, voor jezelf. Het kan voor jullie allebei prettig zijn om dit eerst met jouw naaste te bespreken.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Doneren

Slachtofferwijzer is een onderdeel van Fonds Slachtofferhulp. Al dertig jaar zetten wij ons in om de hulp aan en de rechtspositie van slachtoffers te verbeteren. Zodat zij worden gezien, gehoord, erkend en begrepen.

Vond je deze informatie nuttig? Steun ons dan. Samen zorgen we ervoor dat slachtoffers de steun en erkenning krijgen die ze nodig hebben.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website