Aangifte doen van een woninginbraak
Is er ingebroken in je huis? Dit is heftig om mee te maken en je kunt hier nog lang last van hebben. Een woninginbraak is dan ook strafbaar en je kunt hier aangifte van doen.
Aangifte doen van een woninginbraak doe je bij de politie, via 0900-8844 of door naar het politiebureau gaan. Slachtofferhulp Nederland kan jou adviseren en helpen bij het doen van de aangifte. Net als een advocaat die ervaren is in het helpen van slachtoffers.
Direct hulp
Bel direct 112 als je een inbreker betrapt, of als je vermoedt dat de inbreker nog in huis is. Ga er niet zelf op af!
Zijn er bankpassen en/of telefoons gestolen? Laat bankpassen en simkaarten direct blokkeren via je bank of provider.
Waarom aangifte doen van een woninginbraak?
Een woninginbraak is vaak heftig om mee te maken en niet voor niets strafbaar. Iemand is zonder jouw toestemming in je persoonlijke omgeving gekomen. Er is mogelijk schade en er zijn waardevolle spullen gestolen. En je kunt je nog lang onveilig voelen in je eigen huis.
Het is altijd slim om aangifte te doen van een inbraak in huis. Door aangifte te doen kan de politie een onderzoek starten. Zo kan sneller worden ontdekt wie achter de woninginbraak zat. En kan de inbreker worden opgepakt en worden gestraft.
Een aangifte verkleint ook de kans dat de inbreker opnieuw ergens inbreekt.
En daarnaast is een bewijs van aangifte nodig om na de woninginbraak een mogelijke schadevergoeding te kunnen ontvangen.
Lees meer over een woninginbraak en wat je het beste als eerste kunt doen na de inbraak. Of ontdek meer over de cijfers van woninginbraken in Nederland.
Bij twijfel: wel of niet aangifte doen?
Twijfel je of je aangifte wilt doen? Twijfelen is heel normaal. Bijvoorbeeld omdat je:
- Niet weet wat je kunt verwachten van de aangifte
- Niet weet hoe aangifte doen in zijn werk gaat, of
- Twijfelt of het wel zin heeft om aangifte te doen
De politie of Slachtofferhulp Nederland kan mogelijke twijfels wegnemen, met je meedenken en advies geven. Zo krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en kun je een keuze maken die goed voelt.
Ook heb je recht op een advocaat tijdens de aangifte. Je staat er dus niet alleen voor. Ontdek welke organisaties en advocaten voor je klaarstaan tijdens het strafproces.
Weet dat je alleen zelf kunt bepalen wat voor jou prettig voelt. De keuze om aangifte te doen is dan ook helemaal aan jou.
Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je meer over je rechten als je te maken hebt met een inbraak. En met het overzicht van Stichting LANGZS ontdek je wat je na aangifte kunt verwachten. Of lees meer over het strafproces.
Deze hulpinstanties kunnen helpen met aangifte doen
Lees meer over woninginbraak
Vertel ons wat je vindt van deze website