Hoe voorkom je een woninginbraak?

Een woninginbraak is een hele enge gebeurtenis. Gelukkig kan je zelf een aantal dingen doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. Met de tips in dit artikel weet jij straks hoe je je woning nog beter beschermt. We vertellen je ook wat je kan doen als je slachtoffer bent geworden van een woninginbraak en wat de straffen zijn hiervoor.

Wat te doen bij een woninginbraak?

Wat kun je bijvoorbeeld het beste doen na een woninginbraak? Hoe krijg je je schade vergoed? En wat als je erover wilt praten, of hulp nodig hebt bij psychische klachten? Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen.

Lees verder

Tips om een woninginbraak te voorkomen

  • Goede beveiliging: Een goed beveiligd huis begint met goede sloten voor ramen, deuren en de garage. Zonder goede sloten is het bijna een open huis voor inbrekers. Investeer in goede stevige sloten en als je veel dure spullen in huis hebt kan je een alarmsysteem overwegen. Dit schrikt inbrekers sowieso af. Daarnaast is het verstandig om buitenlampen te plaatsen, eventueel met bewegingssensor. Inbrekers werken graag in het donker, omdat ze dan minder opvallen. Goede verlichting kan ze dus afschrikken.
  • Doe alsof je thuis bent: Een huis waar mensen thuis zijn is niet aantrekkelijk voor inbrekers. Doe dus als je weggaat van huis alsof er toch mensen thuis zijn. Dat kan je doen door bijvoorbeeld de gordijnen open te laten als je op vakantie gaat. Je kan ook de buren vragen of zij af en toe de gordijnen open en dicht willen doen en de brievenbus leeg willen maken.
  • Berg dure spullen op: zorg ervoor dat waardevolle spullen van buitenaf niet zichtbaar zijn voor inbrekers. Als zij dit door het raam zien liggen, maakt dat jouw huis heel interessant om te breken. Denk aan dingen zoals laptops, iPads en dure sieraden. Berg deze op in een kast of in een kluis, zodat niemand het kan zien van buitenaf
  • Sleutels opbergen: Laat je reservesleutels niet buiten liggen, zoals onder een deurmat of in een bloempot. Inbrekers weten vaak waar ze moeten zoeken. Als ze jouw sleutels dan vinden, kunnen ze zonder schade aan te brengen of sporen achter te laten jouw huis in
  • Pas op met wat je online deelt: Als je voor langere tijd weg bent, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, kan je dit beter niet op social media delen. Inbrekers zitten tegenwoordig ook op social media, als ze hier zien dat jij van huis bent heb je meer kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak. Wil je je reis verhalen toch online delen? Zet je accounts dan allemaal op privé.

Wat te doen na een woninginbraak?

Ondanks dat je er alles aan hebt gedaan om te voorkomen dat inbrekers je huis in komen, kan je toch slachtoffer worden van woninginbraak. Als dit gebeurt kan je het beste onderstaande stappen nemen.

  • Zorg ervoor dat je zelf veilig bent, voordat je iets anders doet. Als je thuiskomt en ontdekt dat er is ingebroken, ga dan niet naar binnen als je niet zeker weet of de inbreker weg is. Bel in plaats daarvan de politie. Zij gaan dan bij je huis naar binnen. Als je er zeker van bent dat de inbreker weg is, kan je wel naar binnen gaan.
  • Raak binnen niets aan en verplaats geen spullen. Alles binnen kan bewijsmateriaal zijn voor de politie, omdat er misschien vingerafdrukken van de dader(s) op je spullen zitten.
  • Zodra je de politie hebt gebeld en ze hebben het bewijsmateriaal verzameld, kan je beginnen met het opschrijven van welke spullen zijn gestolen. Maak een lijst van alles wat ontbreekt en geef dit door aan de politie en je verzekeraar. Maak ook foto's van de schade die de inbrekers hebben gemaakt aan je huis.
  • Voor veel slachtoffers is een woninginbraak een emotionele gebeurtenis. Ben jij slachtoffer? Zoek steun bij vrienden, familie of professionele hulpverleners. De politie kan je hier ook naar doorverwijzen.
  • Neem de tijd om je huis op te ruimen en de aangerichte schade te herstellen. Dit kan ook therapeutisch werken. Overweeg ook om de beveiliging van je huis te verbeteren, zo voorkom je toekomstige inbraken. Schakel hiervoor betrouwbare en professionele organisaties in.
Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten.
Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten.

Riek maakte een woninginbraak mee en kon dit een plek geven door erover te praten

Lees het verhaal van Riek

Welke straffen zijn er voor een woninginbraak?

Inbrekers krijgen meestal een gevangenisstraf en/of boete. Als er sprake was van geweld tijdens de inbraak dan krijgt de inbreker een hogere straf. Daders moeten vaak ook verplicht alle schade en gestolen eigendommen vergoeden.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website