Wat te doen bij stalking?

Ontelbare telefoontjes, appjes, brieven of mails. Worden opgewacht, bespied of bedreigd. Stalking is niet alleen vervelend, maar kan ook heel eng en onveilig voelen. Het kan je wanhopig maken, verdrietig, boos en bang.

Wat kun je doen als je gestalkt wordt? Hoe kun je aangifte doen van stalking en hoe werkt een straatverbod? En wat als je een veilige opvangplek nodig hebt, of iemand om mee te praten?

Op deze pagina vind je het antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die gestalkt werden. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Wat je situatie ook is, je staat er niet alleen voor. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Erica werd gestalkt door haar ex en helpt nu andere slachtoffers.
.

Erica werd gestalkt door haar ex en helpt nu andere slachtoffers

Lees het verhaal van Erica

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die werden gestalkt

Word je of werd je gestalkt? Dit kan heel heftig zijn om te ervaren. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt meegemaakt. Toch zijn er veel anderen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of lees wat anderen hebben gedeeld in de online community van Slachtofferhulp Nederland.

Gaat of ging het stalken samen met huiselijk geweld? Op de website van Fier lees je verschillende verhalen waar je je misschien in herkent.

Ben je jonger dan 18 jaar? Verhalen van leeftijdsgenoten die gestalkt zijn, lees je op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenoten ontmoeten

Als er genoeg vraag naar is, organiseert Slachtofferhulp Nederland speciale dagen voor contact met lotgenoten. Neem voor meer informatie gerust contact met ze op.

Verder zijn er verschillende organisaties die lotgenoten bij elkaar brengen. Zo brengt SAFE mensen bij elkaar die met (ex-)partnergeweld te maken hebben (gehad). Deze organisatie richt zich specifiek op vrouwen.

Ontdek bovenaan deze pagina welke organisatie het beste bij je past.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan anderen die gestalkt worden.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Wat kan je doen?

Valt iemand jou steeds opnieuw lastig zonder dat je dat wilt? Stalking kan heel heftig zijn om mee te maken. Zo kan het zijn dat je de telefoon niet meer durft op te nemen of niet meer over straat durft. Of dat je emotionele klachten krijgt en bijvoorbeeld slecht slaapt.

Het is vreselijk om je gevoel van vrijheid en veiligheid kwijt te raken. Het is niet jouw schuld dat je gestalkt wordt en je staat er niet alleen voor. Toch zijn er een paar dingen die je (alvast) zelf kunt doen als je met een stalker te maken hebt.

Praat erover

Het is belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen. Om je verhaal te delen en om steun te vinden. Ook kom je samen sneller tot mogelijke oplossingen dan alleen. Praat er bijvoorbeeld over met een goede buur, vriend of familielid.

Wil je je verhaal liever delen met iemand die verder van je af staat? Je kunt dag en nacht bellen, mailen of chatten met De Luisterlijn. Voor een luisterend oor, advies en hulp kun je ook contact opnemen met MIND Korrelatie of Moviera.

Stopbrief en bewijs

Daarnaast kun je de stalker duidelijk laten weten dat het stalken geen zin heeft en dat je geen contact (meer) wilt. Bijvoorbeeld met een stopbrief. Ook kun je anderen vragen of ze geen informatie over jou aan de stalker willen doorgeven. En je kunt alle informatie bewaren die als bewijs zou kunnen dienen, zoals berichtjes en telefoongesprekken.

Lees meer over wat je zelf kunt doen als je gestalkt wordt. Of ontdek ons stappenplan voor het schrijven van een stopbrief (met voorbeeldbrief).

Straatverbod of contactverbod

Heb je het idee dat er meer nodig is om een stalker te laten stoppen? Je kunt proberen om een straatverbod of contactverbod te krijgen voor de persoon die jou stalkt. Daarmee wordt het voor de stalker verboden om in een bepaalde straat of omgeving te verschijnen. Of om jou aan te spreken of op een andere manier contact met je op te nemen.

Het regelen van een straat -of contactverbod gaat via de rechter. Er zijn verschillende organisaties bij wie je kunt aankloppen voor juridische hulp en advies.

Lees meer over het regelen van een straatverbod of contactverbod.

Veilige opvangplek

Vaak (maar niet altijd) is stalking een vorm van (ex-)partnergeweld. Voel je je niet meer veilig in je eigen huis? Dit kan heel naar, eng en zelfs traumatisch zijn.

Als je je ernstig zorgen maakt over je eigen veiligheid of die van je kinderen, kun je altijd contact opnemen met de politie. Zij kunnen met je meedenken over het beschermen van jou en je gezin. Helpen de maatregelen niet, en is of voelt de situatie te gevaarlijk? Misschien kun je proberen om onderdak bij vrienden of familie te regelen.

Weet ook dat er verschillende organisaties zijn die voor jou klaar staan. Je kunt hier aankloppen voor een luisterend oor, advies, opvang, begeleiding en nazorg. Ook als er kinderen bij betrokken zijn. Op de website van Opvangatlas kun je zoeken naar hulp in jouw buurt.

Kies je ervoor om tijdelijk op een veilige opvangplek te blijven? Meld dit dan altijd aan de politie.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste past bij jouw situatie. Of lees meer over geweld achter de voordeur op de website van de Rijksoverheid.

Geldproblemen

Gestalkt worden kan invloed hebben op je mentale, psychische en lichamelijke gezondheid. Het kan zelfs zijn dat je hierdoor niet meer kunt werken en in geldnood komt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld geld kwijt zijn aan het inschakelen van een recherchebureau, of aan behandelingen van trauma.

Herken je je hierin? Dan is het belangrijk dat je je verzekeringen zo snel mogelijk over je situatie vertelt. Misschien heb je recht op vergoedingen van therapie. Of op een uitkering vanuit je verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Mogelijk heb je ook recht op een schadevergoeding. Dit is te regelen via het strafproces. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Rechten en strafproces

Als je gestalkt wordt, heb je verschillende rechten. Lees op onze website (Fonds Slachtofferhulp) meer over jouw rechten.

Voor gratis hulp tijdens het strafproces staat een juridisch medewerker van Slachtofferhulp Nederland of van het SlachtofferLoket voor je klaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook bij je verzekeraar aankloppen.

Daarnaast kun je zelf hulp vragen aan een advocaat of expert in rechtshulp. Dit is vaak gratis, al moet je soms een deel betalen. Let er wel op dat de expert die je kiest de juiste opleiding heeft gevolgd.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past. Of lees meer over het strafproces.

Aangifte of melding doen

Stalking kan heel heftig zijn om te ervaren en is strafbaar. Je kunt ervoor kiezen om aangifte te doen. Ook mag je van stalking altijd een melding doen.

Aangifte

Aangifte doen kan via de politie, door te bellen naar 0900-8844 of door naar het politiebureau te gaan.

Je staat er niet alleen voor. Wil je weten hoe je aangifte doet, wat daarbij belangrijk is en wie voor jou klaarstaat met advies en hulp? En wil je weten wat je na de aangifte kunt verwachten? Klik op de link hieronder.

Lees verder over hoe je aangifte kunt doen

Melden

Je kunt er ook voor kiezen om (eerst) een melding te doen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet toe bent aan aangifte doen. Of omdat de situatie onveilig voelt, maar er (mogelijk) nog niets strafbaars gebeurd is. De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. En na je melding kan de politie een oogje in het zeil houden.

Hoe doe je een melding?

Melden kan bij de politie via 0900-8844 of via het meldformulier op de website. Doe je liever anoniem een melding? Dit kan bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of via de website). Daarnaast kun je anoniem of onder je eigen naam een melding doen bij Veilig Thuis (0800-2000).

Psychische klachten

Soms is gestalkt worden zo heftig dat het leidt tot psychische klachten. Denk aan angst, stress of depressie. Ook maanden of zelfs jaren later kun je hier nog last van hebben.

Er zijn verschillende behandelingen die emotionele en psychische klachten kunnen verminderen en wegnemen. Zowel voor volwassenen als voor kinderen en jongeren.

Ontdek bovenaan deze pagina welke hulp het beste bij je past.

PTSS

Lees meer artikelen over stalking

Vertel ons wat je vindt van deze website