Wat te doen bij een woningbrand

Meemaken dat je huis in brand staat, is een heftige en soms zelfs traumatische ervaring. Familiefoto’s, belangrijke documenten, kleding: in één keer al je spullen verliezen doet pijn. Laat staan dat je ineens geen veilige plek meer hebt, geen thuis meer. In het ergste geval zijn er mensen of huisdieren gewond geraakt, of zelfs overleden.

Na een woningbrand komt er veel op je af en kun je je verdrietig, verloren en boos voelen. Je moet ineens veel regelen, en de gebeurtenis een plek proberen te geven. Dit kost vaak veel tijd en energie.

Ook kan het zijn dat je veel vragen hebt. Wie kan jou bijvoorbeeld direct na de brand helpen? Wat als je een luisterend oor nodig hebt, of hulp bij psychische klachten? En hoe zit het met vergoeding van lichamelijke, emotionele of andere schade?

Op deze pagina vind je antwoord op dit soort vragen. Ook vind je hier verhalen van anderen die een woningbrand meemaakten. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Weet dat je er niet alleen voor staat. Het is goed dat je hulp zoekt en je bent hier op de goede plek.

Eva maakte een woningbrand mee en voelde zich gesteund door de hulp die ze ontving.
Eva maakte een woningbrand mee en voelde zich gesteund door de hulp die ze ontving.

Eva maakte een woningbrand mee en voelde zich gesteund door de hulp die ze ontving

Lees het verhaal van Eva

Direct hulp en een slaapplaats

Stichting Salvage is automatisch binnen een uur na melding van de brandweer bij je voor gratis eerste hulp na brand. Ze helpen je aan een slaapplaats en brengen je in contact met verzekeraars en schoonmaakbedrijven. Ook kun je je verhaal bij ze kwijt.

Keuzehulp

In onze keuzehulp hieronder vind je informatie over organisaties die je kunnen helpen. Klik op het oranje woord om de keuzehulp aan te passen.

Deze organisaties kunnen je helpen met

Anderen die een woningbrand meemaakten

Een woningbrand kan heel heftig zijn om mee te maken. Je bent niet alleen, maar je kunt je wel alleen of onbegrepen voelen in wat je hebt ervaren. Toch zijn er meer mensen die eenzelfde ervaring hebben.

Verhalen van lotgenoten

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden in verhalen van lotgenoten. Lees bijvoorbeeld de verhalen van mensen die op Slachtofferwijzer hun ervaring delen. Of ga naar deze website over woningbrand voor meer verhalen van mensen die dit meemaakten.

Lotgenoten ontmoeten

Zeker als je aan de woningbrand lichamelijke schade hebt overgehouden, kan persoonlijk contact met lotgenoten fijn zijn. De Nederlandse Brandwonden Stichting organiseert elk jaar een activiteitendag voor mensen met brandwonden en hun gezin. En ook de Vereniging van Mensen met Brandwonden brengt lotgenoten bij elkaar.

Zelf je verhaal delen

Het kan opluchten om je verhaal te doen. En jouw verhaal kan steun en herkenning geven aan lotgenoten.

Als je wilt, kun je jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer. Dit mag ook anoniem. Ben je jonger dan 18 jaar en wil je je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten? Dit kan op het forum van De Kindertelefoon.

Lotgenotencontact

Lichamelijke schade

Leven met brandwonden en littekens kan lichamelijk, maar vaak ook emotioneel moeilijk zijn. Vind je het fijn om met mensen in contact te komen die hetzelfde hebben meegemaakt? De Nederlandse Brandwonden Stichting organiseert elk jaar een activiteitendag speciaal voor mensen met brandwonden en hun gezin.

Ook via de Vereniging van Mensen met Brandwonden vind je andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Hier kun je ook aankloppen voor informatie en advies over werk en de rechten die je hebt.

Misschien vraag je je ook af hoe het zit met schadevergoeding. Verschillende advocaten, juristen en schade-experts staan voor je klaar. Ze weten alles over schade en wie daarvoor verantwoordelijk is. En ze kunnen namens jou onderhandelen met verzekeraars.

Ontdek bij de keuzehulp welke hulp het beste bij je past.

Schade aan spullen

Heb je na de brand schade aan spullen? Er zijn advocaten, juristen en schade-experts die jou kunnen adviseren over aansprakelijkheid, schade en vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer de brand is aangestoken. Ook kunnen ze namens jou onderhandelen met verzekeraars.

Ontdek bij de keuzehulp welke hulp het beste bij je past.

Psychische klachten

Een woningbrand kan diepe sporen achterlaten en het is heel normaal als je hier erg door van slag bent. Ook later kun je hier nog veel last van hebben. Herken je dit? Weet dat je er niet alleen voor staat.

Er is iemand overleden

Wat heftig dat iemand die dicht bij je staat is overleden. Dit is een van de moeilijkste dingen die je kan meemaken. Op onze website over rouw lees je wat je bij rouw kunt verwachten en hoe je hiermee kan omgaan. Ook het Landelijk Steunpunt Verlies geeft hulp en advies bij rouw.

Als je het fijn vindt om over het verlies te praten, dan kan dit kan anoniem via de Rouwchat.

Ben je bij de brand een kind verloren? Dan kun je je heel eenzaam en onbegrepen voelen. De Vereniging Ouders van een Overleden Kind biedt steun en brengt mensen bij elkaar die hetzelfde hebben meegemaakt. Je staat er niet alleen voor.

Heb je als ouder of verzorger te maken met een kind dat iemand is verloren bij een brand? Op onze website over rouw lees je hoe je kinderen in rouw kunt steunen.

Jonger dan 18

Ben je jonger dan 18 jaar en ben je iemand verloren door een woningbrand? Wat erg dat je dit hebt meegemaakt. Stichting Achter de Regenboog kan jou helpen om met het verlies te leren omgaan. Als het gaat om een overleden broer(tje) of zus(je), kun je ook terecht bij Vereniging Ouders van een Overleden Kind.

Rouw

In gesprek met de brandstichter

Is de brand aangestoken en wil je in gesprek met de dader? Dit kan pittig zijn, maar kan ook helpen om de gebeurtenis een plek te geven. Zo’n gesprek kan rust geven, opluchten en inzicht geven in waarom het gebeurde. Je hoeft dit gesprek niet alleen aan te gaan: Perspectief Herstelbemiddeling helpt je hierbij.

Lees verder over woningbrand

Vertel ons wat je vindt van deze website