Cijfers van verkeersongevallen in Nederland
Wanneer is een ongeluk eigenlijk een verkeersongeluk? Wanneer vul je een schadeformulier in? Hoeveel verkeersongelukken gebeuren er per jaar? En hoeveel mensen komen daarbij om het leven?
We zetten de feiten en cijfers van verkeersongelukken voor je op een rij. Ook lees je over de gevolgen van een verkeersongeluk voor slachtoffers en nabestaanden. En waarom sociale steun zo belangrijk voor ze is.
Wanneer is een ongeluk een ‘verkeersongeluk’?
Een verkeersongeluk is een ongeluk dat zich afspeelt in het verkeer. Je kunt bijvoorbeeld worden aangereden als voetganger. Maar je kunt ook een ongeluk krijgen op de fiets, of een auto-ongeluk of scooter-ongeluk. Een kop-staartbotsing en een kettingbotsing zijn voorbeelden van een ongeluk met de auto.
Heb je schade met je auto, dan vul je direct na het ongeluk een schadeformulier in. Lees meer over het invullen van een schadeformulier.
Aantal verkeersslachtoffers per jaar in Nederland
Nederland heeft een van de veiligste wegen van Europa. Toch moet de kans op ongelukken nog kleiner worden gemaakt. Want er vallen elk jaar helaas nog steeds veel verkeersslachtoffers. Ook al lijkt het aantal wel steeds iets af te nemen.
Bram maakte op zijn zesde een verkeersongeval mee en heeft leren leven met de gevolgen
Lees het verhaal van BramOngeveer twee derde van de mensen die ernstig gewond raken in het verkeer, krijgen een ongeluk op de fiets.
Aantal dodelijke verkeersongelukken
Een dodelijk verkeersongeluk is voor iedereen die daarbij betrokken is heftig om mee te maken. Toch krijgen helaas nog steeds veel mensen ermee te maken.
Hieronder zie je het aantal verkeersdoden per jaar van de afgelopen jaren.
Johanneke helpt na haar verkeersongeval lotgenoten bij psychische klachten
Lees het verhaal van JohannekeGevolgen voor slachtoffers en nabestaanden
Iedereen die betrokken is bij een verkeersongeluk kan last krijgen van deze heftige gebeurtenis. Het kan moeilijk zijn om met (de gevolgen van) het ongeluk te leren omgaan. En er kunnen verschillende problemen en klachten ontstaan, zoals:
- depressieve gevoelens;
- lichamelijke klachten, of
- geldproblemen
Met het VICTIMS-project deden we hier onderzoek naar. Lees op onze website (Fonds Slachtofferhulp) meer over ons VICTIMS-project.
Sociale steun voor verkeersslachtoffers
Sociale steun, het gevoel begrepen te worden, een luisterend oor. Deze dingen zijn heel belangrijk voor mensen die een ongeluk in het verkeer hebben meegemaakt. Dit helpt ze namelijk om hun veranderde leven weer op te pakken.
Niet genoeg emotionele steun
Uit het VICTIMS-project blijkt dat de meeste mensen hun familie of vrienden vertellen over het meemaken van een verkeersongeluk. Alsnog ervaart 25% van de verkeersslachtoffers niet genoeg emotionele steun. Zij hebben het gevoel bij niemand echt hun verhaal kwijt te kunnen.
Ken je iemand die een verkeersongeluk heeft meegemaakt? En wil je hem of haar steunen? Het is menselijk dat je soms niet goed weet wat je kunt zeggen of doen. Lees onze tips om een slachtoffer of nabestaande te helpen na een ongeluk in het verkeer.
Het verhaal achter de cijfers
Verkeerscijfers zijn nodig om te weten hoe het gaat met de veiligheid in verkeer in Nederland. Maar achter elk cijfer zit een persoonlijk verhaal dat diepe indruk maakt. Nabestaanden blijven met verdriet achter. En voor slachtoffers met lichamelijke of psychische schade door het ongeluk, staat de wereld op zijn kop.
Op onze website (Fonds Slachtofferhulp) lees je waarom wij het zo belangrijk vinden om de mens achter de verkeerscijfers een gezicht te geven.
Bron: CBS
Vertel ons wat je vindt van deze website