Dag van de Rechten van het Kind

Elk jaar op 20 november staan we wereldwijd stil bij de rechten van het kind. Op 20 november 1989 zijn deze rechten officieel vastgelegd in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Alle kinderen hebben het recht om in veiligheid op te groeien en het recht om beschermd te worden tegen mishandeling, geweld en uitbuiting. Toch worden er jaarlijks 119.000 kinderen mishandeld. Deze kinderen groeien niet op in veiligheid en houden hier de rest van hun leven last van.

Wat doet mishandeling met een kinderbrein?

De gevolgen van kindermishandeling

Wanneer je opgroeit zonder liefde en in onveiligheid, mis je de basis voor een fijn leven. Hameeda Lakho, directeur van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid, vertelt hierover in een interview met Fonds Slachtofferhulp:

‘’Kindermishandeling tekent je. Het maakt dat je jezelf kwijtraakt en niet meer weet wie je werkelijk bent. Het vraagt veel van slachtoffers om het verleden te integreren in het heden en jezelf terug te vinden.’’

In de video op deze pagina vertelt kinder- en jeugdpsychiater Em. prof. dr. Peter Adriaenssens, over de neurologische en psychische gevolgen van kindermishandeling.

Kindermishandeling een maatschappelijk probleem

Kindermishandeling is een maatschappelijk probleem, mensen die hier slachtoffer van zijn houden hier vaak hun hele leven last van. Ze ervaren later in het leven grote problemen en hebben het gevoel dat ze geen onderdeel zijn van de samenleving. Dat komt doordat ze last hebben van herbelevingen, een moeilijke ontwikkeling en een heleboel andere dingen. Zoals Hameeda Lakho het verwoord ‘zijn slachtoffers vaak een leven lang bezig om zichzelf terug te vinden’.

Hameeda maakte kindermishandeling mee en heeft haar pijn omgezet in kracht.
Hameeda maakte kindermishandeling mee en heeft haar pijn omgezet in kracht.

Hameeda maakte kindermishandeling mee en heeft haar pijn omgezet in kracht

Lees het verhaal van Hameeda

Hulpverlening na kindermishandeling

Weet dat je er niet alleen voor staat, als jij te maken hebt (gehad) met kindermishandeling. Er zijn hulporganisaties die gespecialiseerd zijn in de gevolgen van kindermishandeling en je kunnen helpen. Het is goed om uit te zoeken waar jij behoefte aan hebt. Lijkt het je bijvoorbeeld fijn om in contact te komen met lotgenoten? Mensen die, net als jij, ook kindermishandeling hebben meegemaakt? Neem dan eens een kijkje op de pagina van de Stichting voor Ons of de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid.

Psychische klachten

Heb je last van PTSS-klachten of denk je dat je een (chronische) depressie hebt, ga op zoek naar een passende behandelmethode. Neem een kijkje op de website van MIND korrelatie of Fier. Wil jij een keer met iemand praten over wat jou is overkomen? Neem een kijkje op de website van De Luisterlijn.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website