Wat is PFAS?

Misschien heb je er wel eens over gehoord: PFAS. Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld op steeds meer pannen staan of deze PFAS-vrij zijn. Maar wat houdt dit precies in? Wij leggen je alles uit over PFAS.

Wat is PFAS?

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, dit zijn chemische stoffen die worden gebruikt om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. Denk bijvoorbeeld aan een pan met een anti-aanbaklaag. Je vindt PFAS ook in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, kleding, textiel en cosmetica. Per product verschilt het of de stoffen vast of los zitten. Als de stoffen vastzitten, kunnen de chemische stoffen vrijkomen als je ze niet op de juiste manier gebruikt of verkeerd weggooit. Wil je meer weten over welke producten PFAS bevatten en hoe je deze op de juiste manier kunt recyclen? Bezoek dan de website van Milieucentraal voor een uitgebreid overzicht en praktische tips.

Waarom is PFAS schadelijk?

PFAS-stoffen zijn schadelijk, omdat de stoffen niet afgebroken kunnen worden door de natuur en je lichaam. Daardoor kunnen de stoffen heel lang aanwezig blijven in het milieu en kunnen de stoffen zich ophopen in planten, dieren en in ons lichaam. De stoffen zijn vooral gevaarlijk als je vaak wordt blootgesteld aan een hoge concentratie van PFAS. Bij normaal gebruik van PFAS-houdende producten zijn de risico’s volgens het RIVM klein.

Onderzoek risico’s van PFAS
Toch is er nog veel onduidelijk over de ernst van de risico’s van PFAS. Daarom doet het RIVM hier nu onderzoek naar. Zij onderzoeken hoeveel en op welke manieren mensen PFAS binnenkrijgen en hoeveel PFAS er in het milieu zitten. Het doel van het onderzoek is om duidelijk in kaart te brengen hoe de blootstelling van de Nederlandse bevolking aan PFAS verminderd kan worden.

Wat zijn PFAS-vrije pannen?

Zoals we al eerder beschreven kunnen PFAS-stoffen in de anti-aanbaklaag van een pan zitten. De stoffen kunnen tijdens het koken vrijkomen, vooral als je pan beschadigd is. Dat kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daarom kiezen steeds meer mensen voor pannen die PFAS-vrij zijn. Er zijn verschillende soorten PFAS-vrije pannen:

  • Pannen zonder anti-aanbaklaag: zoals gietijzeren pannen of pannen van roestvrij staal.
  • Een keramische anti-aanbaklaag: de gladde keramische laag zorgt voor een goede anti-aanbakwerking.
  • Een stenen anti-aanbaklaag: deze pannen hebben een anti-aanbaklaag die gemaakt is van natuurlijk materialen zoals klei en zand.

Voordelen van PFAS-vrije pannen

De voordelen van pannen zonder PFAS zijn dat je minder risico loopt op de blootstelling aan schadelijke stoffen. Ook draag je door te kiezen voor PFAS-vrije pannen bij aan een schoner milieu. Een ander voordeel is dat PFAS-vrije pannen vaak duurzamer zijn en langer meegaan dan pannen met een traditionele anti-aanbaklaag. Hierdoor hoe je minder vaak een nieuwe pan te kopen, wat beter is voor je portemonnee én het milieu. Wil je zeker weten dat je pan PFAS-vrij is? Let dan op het label op de productinformatie, waarop je kan zien of een pan PFAS-vrij is.

Meer informatie over PFAS

Vertel ons wat je vindt van deze website