Sociale angststoornis: symptomen en behandeling

Misschien heb je je wel eens afgevraagd of je een sociale angststoornis hebt. Wij vertellen je alles over wat een sociale angststoornis, hoe je een sociale angststoornis herkent, wat mogelijke oorzaken zijn en of het te behandelen is.

Wat is een sociale angststoornis?

Zolang er dreigend gevaar is, dan is angst een nuttige emotie. Door de adrenaline die hierbij vrijkomt kan je namelijk vechten of vluchten. Heb jij langst van angstige gevoelens zonder dat er een dreiging is, zo lang en ernstig dat het je dagelijks leven beïnvloedt? Dan heb je waarschijnlijk een angststoornis. 

Een sociale angststoornis

Een angststoornis komt voor in verschillende vormen. Een sociale fobie/angststoornis is daar één van. Bij een sociale angststoornis vermijd je sociale situaties uit onzekerheid of uit angst voor kritiek of afwijzing. Je gaat bijvoorbeeld niet naar een feestje omdat je bang bent dat je jezelf belachelijk maakt. Natuurlijk zijn bepaalde sociale dingen voor veel mensen spannend. Niet iedereen staat bijvoorbeeld graag op een podium, maar in het geval van een sociale angststoornis is de angst heel erg. Je kunt door deze angst gaan zweten, blozen of trillen, soms leidt het tot een paniekaanval.

Verschil specifieke sociale fobie en sociale angststoornis

Iedereen ervaart een sociale angststoornis op een andere manier. Soms ben je alleen in bepaalde situaties angstig, bijvoorbeeld als je een presentatie moet geven. Je hebt dan weer geen moeite met een sociale gelegenheid waarbij je zelf niet in het middelpunt staat. In dat geval spreken we van een specifieke sociale fobie. Heb je angstgevoelens in verschillende sociale situaties? Dan spreken we van een gegeneraliseerde sociale angststoornis. In zo’n geval zie je op tegen alle verschillende sociale situaties, zoals een praatje maken met de buurvrouw, uit eten gaan met vrienden of de manager die meekijkt terwijl jij je werk uitvoert.

Sociale angststoornis symptomen

Er kan sprake zijn van een sociale fobie als je voorafgaand aan of tijdens sociale situaties angst voelt, en daarbij last hebt van de volgende symptomen.

Heb ik een sociale angststoornis? Test

Er zijn nog geen zelftests ontwikkeld waarmee je kan onderzoeken of je een sociale fobie hebt. Wel zijn er drie verschillende tests die je kan doen om te ontdekken of je mogelijk een angststoornis (in het algemeen) hebt. Hiervoor kun je terecht bij PsyQLentis of Eleos.

Sociale angststoornis | Oorzaak

Over de oorzaak van een sociale angststoornis is nog niet zoveel bekend. Toch lijkt het er wel op dat bepaalde dingen invloed hebben. Hoe kwetsbaar je ervoor bent, en wat jij tijdens het opgroeien ervaart, beïnvloedt in hoeverre een sociale angststoornis zich ontwikkelt. Ben je bijvoorbeeld ernstig gepest? Heb je een traumatische gebeurtenis meegemaakt? Of ben je door je ouders overmatig beschermd opgevoed? Dan heb je een grotere kans om een sociale fobie te ontwikkelen.

Zelf van een sociale fobie afkomen

Een sociale angststoornis kan jouw dagelijks leven erg beïnvloeden. Gelukkig bestaan er verschillende professionele behandelingen die jou kunnen helpen. Je kan zelf ook een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van je angststoornis.

Sociale angststoornis behandeling

Je staat er niet alleen voor. Verschillende instanties bieden effectieve, gerichte behandelingen aan om van jouw sociale angststoornis af te komen. Cognitieve gedragstherapie is een goede optie. Tijdens deze therapie vervang je irreële gedachten (zoals ‘Ze zullen me wel raar vinden als ik ga blozen’) voor reële gedachten (‘Iedereen bloost weleens, dit is niet raar’). Ook EMDR kan de sociale angststoornis verminderen. Deze therapie, die zich in principe richt op traumabehandeling, kan angstreacties en negatieve associaties wegnemen door te kijken naar het onderliggende trauma. Ook wordt in EMDR gebruikgemaakt van zogenoemde flashforwards. Je wordt geconfronteerd met een sociale situatie waar je in de toekomst mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld met een afbeelding waarop te zien is dat je wordt afgewezen.

Daarnaast is exposure-therapie effectief. Tijdens deze therapie ga je de confrontatie aan met sociale situaties, angstreacties nemen af door gewenning, je leert negatieve associaties af en het zelfvertrouwen om met zulke situaties om te gaan, groeit.

Voor al deze behandelvormen kun je o.a. terecht bij ARQ Centrum ’45VGCtLentis en PsyQ. Voor lotgenotencontact en trainingen kun je terecht bij de Angst, Dwang en Fobie-stichting.

EMDR-therapie

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website