Sexting? Ja! waarom niet? Doorsturen naar anderen? Natuurlijk niet!

Sexting: het uitwisselen of versturen van pikante beelden. Het is helemaal van deze tijd. Sterker nog: iedereen doet het! Sexting is letterlijk van alle leeftijden, maar vooral jongeren maken er veel gebruik van. Het is een manier om elkaars seksuele grenzen te verkennen. Elkaar beter te leren kennen op seksueel gebied of om verdieping te geven aan een relatie. Er is dus niks mis mee. Waarom zou je het niet doen? Omdat er risico’s aan verbonden zijn? Klopt. Er bestaan risico’s.

Maar laten we eens inzoomen op de mensen die ervoor kiezen om foto’s of filmpjes te verspreiden. Daar zit namelijk het gevaar. De lange termijn gevolgen zijn vaak groot. Voor de afgebeelde persoon, maar zéker ook voor de persoon die ervoor kiest de beelden door te sturen.

Hulp bij online seksueel misbruik

Via deze pagina vind je verhalen van anderen waarin je je misschien herkent. (Mogelijke) gevoelens van schaamte en schuld kunnen hierdoor minder worden. En je ontdekt hoe je met lotgenoten in contact komt.

Lees verder

Online seksueel misbruik: wat is het?

Wat is online seksueel misbruik eigenlijk? Het is een overkoepelende term. Zaken als grooming (online kinderlokken), sextortion (afpersing met gebruik van seksueel getint beeldmateriaal) en shame sexting (een ander te kijk zetten met gebruik van pikant beeldmateriaal). Het valt er allemaal onder. En het gebeurt veel: dat beelden die in vertrouwen verstuurd zijn in de verkeerde handen terechtkomen. Zo’n 100.000 keer per jaar. Soms in de handen van mensen die bewust kwaad willen, maar ook in de handen van mensen die de gevolgen hiervan niet overzien hadden.

Seksueel misbruik online: de plegers

Zoals gezegd komt online seksueel misbruik in allerlei soorten en maten. Net als de plegers van online seksueel misbruik. Het kan de ex-vriend zijn die besloot jullie privé filmpje online te delen (ook wel wraakporno genoemd). De volwassen man die via het internet contact legt met perverse bedoelingen. De loverboy die sexy beeldmateriaal gebruikt om je te dwingen tot seks met anderen. De hacker die je computer hackt, jouw beeldmateriaal steelt en je een dreigmail stuurt (ook wel sextortion genoemd). Of je vriendje die vanuit het motto ‘sharing is caring’ jouw foto’s deelt met zijn vriendengroep. Eén ding is zeker: het verspreiden van beeldmateriaal is niet te definiëren als ‘zomaar wat kattenkwaad uithalen’. Wie dit doet, is verantwoordelijk voor het plegen van strafbare feiten. En niet te vergeten: wie dit doet is verzekerd van een diepe kras op zijn of haar geweten.

Online seksueel misbruik is niet oké! Zwijgen? Nee!

De gevolgen van online seksueel misbruik zijn voor slachtoffers niet uit te vlakken. Angsten, depressieve gevoelens, een posttraumatische-stressstoornis. Het zijn veelvoorkomende gevolgen. Het feit dat veel slachtoffers zich bewust of onbewust ook nog eens schuldig voelen, verergert de situatie. Gelukkig zijn er slachtoffers die een sterk hebben. Maar wat als je dit niet hebt? Hoe fijn is het dan om de verhalen van anderen te horen? En om anderen aan te moedigen er óók over te praten. Schaamte verdwijnt door over taboes te praten. En misschien zien we dan snel genoeg in, dat niet de persoon van wie de naaktfoto’s online verschenen zijn, zich moet schamen. Maar de persoon die de beelden doorstuurde.

PTSS

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website