Toolkit: Samen helen van seksueel misbruik

Stijn en Legien hebben samen een lange, moeilijke weg afgelegd. Toen Legien 16 was, werd zij seksueel misbruikt door een man die zij vertrouwde. Schaamte en schuldgevoelens hielden haar lange tijd in de greep. Pas op 36-jarige leeftijd, na 12 jaar huwelijk met Stijn, kon zij haar trauma onder ogen komen. Vanaf het moment dat ze hier open over sprak met Stijn, maar ook nadat ze haar trauma niet langer wegdrukte, kwam haar helingsproces in een stroomversnelling. Stijn en Legien gingen het proces van helen van seksueel misbruik samen aan. Met hun project Samen Helen onderzoeken zij wat er nodig is om als partners te kunnen helen van seksueel misbruik. ‘’In alle gesprekken die we voeren met lotgenoten komen we erachter dat helen van seksueel geweld een proces is, dat je samen doet. Je raakt elkaar kwijt als je hierin niet samen optrekt.’’ De door Stijn en Legien ontwikkelde toolkit gericht op partnerondersteuning en Samen Helen is nu beschikbaar op Slachtofferwijzer.

Legien betrok haar partner bij het helen na verkrachting

Pas na twaalf jaar huwelijk kon Legien haar partner Stijn vertellen over het misbruik dat zij als jong meisje meemaakte. Na jaren gevangen te hebben gezeten in gevoelens van schaamte en schuld kwam haar helingsproces in een stroomversnelling. Stijn en Legien gingen dit proces samen aan en helpen hier nu ook andere koppels mee.

Lees verder

De toolkit

De toolkit ‘Samen Helen, de reis van jullie leven’ is speciaal geschreven voor partners die er willen zijn voor hun geliefde die seksueel geweld heeft meegemaakt. Het is een bundeling van informatie over zaken die stellen tegen kunnen komen wanneer zij samen op zoek gaan naar verwerking. Er komen verschillende thema’s aan bod zoals wat is seksueel geweld, wat is de impact op de overlever, wat is belangrijk om als partner te weten en wat kun je doen om ondersteuning te bieden. Bij de thema’s in de toolkit zijn links toegevoegd naar artikelen, podcasts, video’s, boeken en (hulp)organisaties zodat de lezers zich kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen waar zij behoefte aan hebben.

Toolkit Samen Helen

Benieuwd naar de toolkit Samen Helen? Bekijk de toolkit hier.

Ga naar Toolkit Samen Helen

Laten we zeggen: ‘we doen het samen’

Stijn en Legien: ‘’Laten we het belang van de ondersteuning van partners en naasten erkennen. Helen van een trauma, dat is iets dat je samen doet en we moeten hier ook als samenleving verantwoordelijkheid in nemen. Laten we zeggen: ‘we doen het samen’.’’

Met het project Samen Helen bieden Stijn en Legien informatie, steun en handvatten aan partners en naasten die een slachtoffer van seksueel misbruik willen begrijpen en helpen. De #MeToogespreksetiquette zijn te bekijken en downloaden via deze pagina. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Slachtofferhulp.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website