Erica werd gestalkt door haar ex en helpt nu andere slachtoffers

Als je gestalkt wordt of werd, kun je het gevoel hebben er alleen voor te staan. Of niet te worden begrepen. Ook Erica heeft dit zo beleefd, toen ze jarenlang ernstig gestalkt werd door haar ex-partner. Ze deelt haar verhaal op Slachtofferwijzer en vertelt hoe ze nu lotgenoten helpt.

.

Erica: “Ruim tien jaar werd ik mishandeld door mijn ex-partner. Toen ik op een dag terugkwam uit het ziekenhuis, heb ik hem het huis uit kunnen krijgen. Alleen verplaatste de mishandeling van binnen de muren van onze woning, naar de straat. Jarenlang ben ik achtervolgd en lastiggevallen.”

‘’Een luisterend oor was voor mij heel belangrijk.’’

Weinig sociale contacten

“Een luisterend oor was voor mij heel belangrijk, maar er was toen niemand waarbij ik mijn verhaal kwijt kon. Doordat ik van mijn ex-man niet meer met anderen mocht omgaan, had ik nog weinig sociale contacten. Na een tijdje kwamen mensen niet meer langs of namen ze de telefoon niet meer op. Toen ik merkte dat ik bij de paar vrienden die ik nog overhad niet meer terechtkon, raakte ik depressief.”

Iedere dag iets veiliger

Inmiddels is het stalken gestopt. En gaat het gelukkig beter met Erica. Ze werkt nu als gesprekspartner bij de hulplijn huiselijk geweld ‘Hear My Voice’.

Erica: “Na jaren ernstig gestalkt te zijn, is mijn ex-partner eindelijk opgepakt. Ik voel me iedere dag iets veiliger en kan weer leuke dingen doen met mijn vier kinderen. Ook ben ik blij dat ik nu in een positie zit waarin ik er voor anderen kan zijn. Juist omdat ik weet hoe belangrijk een luisterend oor is.”

.
“Naar iemand luisteren: zo simpel en waardevol kan goede hulp zijn.”

Luisteren zonder oordeel

“Ik kreeg zelf weleens oordelende opmerkingen. Zoals ‘Maar jij kiest er toch voor om bij hem te blijven?’ of ‘Waarom laat je het zo lang doorgaan?’ Dat soort opmerkingen zijn pijnlijk en je voelt je hierdoor compleet onbegrepen.”

“Wat ik daarom vooral doe, is goed luisteren zonder oordeel. En ik krijg hele fijne reacties van slachtoffers: ze geven aan dat ze hun verhaal eindelijk écht kwijt konden. Het doet me goed om nu aan anderen te kunnen geven wat ik zelf heb gemist. Naar iemand luisteren: zo simpel en waardevol kan goede hulp zijn.”


* Om privacy-redenen is de naam en de foto van Erica niet echt. Haar verhaal is dat wel.

Wil je zelf jouw verhaal delen op Slachtofferwijzer, anoniem of onder je eigen naam? Dit kan veel steun en herkenning geven aan lotgenoten en kan jou zelf ook helpen in je herstel. Lees meer over het delen van jouw verhaal op Slachtofferwijzer.

Lees verder

Vertel ons wat je vindt van deze website